“Waarom zijn sommige drugs verboden en worden andere gepromoot?”

Waarom zijn sommige drugs verboden (XTC, paddo’s, cannabis…) en worden andere gepromoot (alcohol, pijnstillers…)? Er zit geen enkele logicain dit systeem. Het is historisch zo gegroeid en aan de basis liggen vooral politieke en economische motieven. Ik ben van mening dat de impact op de gezondheid het criterium moet zijn waarop we onze wetten baseren.

Hoe moet ik als preventiewerker aan jongeren uitleggen waarom we alcohol promoten en cannabis verbieden?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat alcohol als product véél schadelijker is dan (gecontroleerde) cannabis. Hoe moet ik als preventiewerker aan jongeren uitleggen waarom we alcohol promoten en cannabis verbieden? De logica is ver te zoeken. Voor alle duidelijkheid ik ben tegen een verbod op alcohol (don’t take my Tripel away!), maar ook tegen promotie van drugs… inclusief alcohol! Om diezelfde reden ben ik ook tegen een verbod op cannabis, maar vind ik niet dat iedereen zomaar overal cannabis moet kunnen kopen en gebruiken, zoals vandaag ongeveer het geval is op de zwarte markt. Een duidelijke regulering is de oplossing.

De geschiedenis heeft ons geleerd dat zowel verbieden als het commercialiseren van drugs tot veel sociale en gezondheidsproblemen leiden. Gelet op het feit dat steeds meer landen o.a. cannabis legaliseren, ben ik ervan overtuigd dat de jonge generatie het nog zal meemaken dat zeker cannabis ook in ons land gelegaliseerd zal worden. Daarom is het van het grootste belang dat we nu al nadenken op welke manier we dit zouden kunnen organiseren met zo weinig mogelijk schade voor de bevolking. Uit onderzoek van Universiteit Gent blijkt dat een niet-commercieel model (bijv. Cannabis Social Clubs) de beste kans maakt om deze drug onder controle te krijgen.

Luc Rombaut, alcohol- en drugscoach

Lees meer

  • Decorte, T., De Grauwe, P., & Tytgat, J. (2016). Cannabis onder controle: hoe?. Lannoo Campus.

Andere berichten

Deel dit bericht!

There are no comments yet, add one below.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *