‘Onze eigen farmaceutische industrie kan hier cocaïne produceren’ (De Morgen)

De drugswet in ons land is intussen een eeuweling maar wat in 1921 werd gezien als dé manier om drugsgebruik uit te roeien, is een eeuw later uitgemond in een flop. Gerecht en politie voelen zich machtelozer dan ooit, de drugsmaffia viert hoogtij, en het aantal gebruikers blijft stijgen. De harde aanpak heeft gefaald, stelt burgerbeweging Smart on Drugs, die voor legalisering pleit. ‘Onze vijand is intussen vele malen rijker dan wij. Daarom kunnen we die oorlog nooit winnen.’

Gunst van de opschorting voor cannabis-vzw Trekt Uw Plant

Opinie van Stefan Van der Mussele | Vanochtend [24/02/2021] aanhoorde ik met mijn advocaat het oordeel van het Antwerpse Hof van Beroep in de derde (!) rechtsgang tegen Cannabis Social Club vzw Trekt Uw Plant. De rechters besloten – met een verwijzing naar de honderdjarige verjaardag van de Belgische drugwetgeving vandaag – tot opschorting van straf voor alle 11 beklaagden, die in beroep gingen tegen de celstraffen die ze in eerste aanleg kregen. (…)

Lees meer : Gunst van de opschorting voor cannabis-vzw Trekt Uw Plant (dewereldmorgen.be, 24/02/2021)

Lees de getuigenis van Stefan Van der Mussele op onze campagnesite “Unhappy Birthday”

De drugswet is exact 100 jaar oud: waarom tientallen experts op alle gebieden ervan af willen (Het Nieuwsblad)

Exact honderd jaar geleden ging de drugswet in ons land van kracht. Doel: de aanwezigheid van drugs in de samenleving terugdringen en liefst tot nul herleiden. “Maar na honderd jaar is het tegendeel gebeurd”, klinkt het bij tientallen preventiewerkers en experten – van econoom Paul De Grauwe over criminoloog Tom Decorte tot toxicoloog Jan Tytgat. Zij vragen aan de politiek een herziening van de aanpak. Met als startpunt: cannabis legaliseren en de productie ervan in handen nemen.

Belgische drugswet viert honderdste verjaardag: “Tijd om drugsgebruik niet langer te bestraffen”(Radio 1/VRT)

Vandaag, 24 februari, is het precies honderd jaar geleden dat de drugswet in ons land ingevoerd werd. Een groep academici, hulpverleners en burgers grijpt die verjaardag aan om te pleiten voor een heel andere aanpak van drugsgebruik: “Bestraffen is niet de juiste oplossing.”

Luisteren / bron : Belgische drugswet viert honderdste verjaardag: “Tijd om drugsgebruik niet langer te bestraffen”(Radio 1/VRT, 24/02/2021)

Lancering van de campagne

Logo de la campagne Unhhapy Birthday

De Belgische drugwet is 100 jaar oud. Zolang is ze er al als juridische basis om mensen die drugs gebruiken te stigmatiseren en te bestraffen. Zolang heeft deze wet een negatief effect op de volksgezondheid en de mensenrechten.

Nu dit experiment letterlijk een eeuw loopt zonder noemenswaardige resultaten op te leveren, zijn we aan een kritische evaluatie van het Belgische drugbeleid toe.

De campagne Unhappy Birthday is een actie van de burgerbewegingen SMART on Drugs en #STOP1921. Met dit initiatief pleiten zij voor de decriminalisering van het bezit van alle illegale middelen voor persoonlijk gebruik en de oprichting van een parlementaire werkgroep om het drugbeleid te herzien naar een menselijke benadering.

Steun de campagne

Ben je overtuigd en wil je ons helpen? Dit kan je doen:

Logo de STOP1921 & Smart On Drugs

SMART on Drugs : Facebook · Twitter · YouTube · Website
#STOP1921 : Facebook · Twitter · YouTube · Website

‘Legaliseer alle drugs, ook cocaïne!’ (HUMO)

Drugsdebat met Paul De Grauwe & Steven Debbaut

Het is deze week precies honderd jaar geleden dat ons land de drugswet stemde. Wat in 1921 werd gezien als dé manier om drugsgebruik uit te roeien, is een eeuw later uitgemond in een flop. Gerecht en politie voelen zich machtelozer dan ooit, de drugsmaffia viert hoogtij, en het aantal gebruikers blijft stijgen. De harde aanpak heeft gefaald, stelt burgerbeweging Smart on Drugs, die voor legalisering pleit. ‘Onze vijand is intussen vele malen rijker dan wij. Daarom kunnen we die oorlog nooit winnen.’

Continue reading