“Je geraakt sneller aan een gram coke dan aan een pizza”

Ik hoor verschillende van mijn cliënten zeggen dat ze sneller aan een paar gram coke geraken dan aan een pizza. Zeker in tijden van corona! De “war on drugs” blijkt dus totaal niet te werken. Wel worden de criminele bendes alsmaar sterker omdat ze massa’s geld hebben om te “investeren” in de corruptie van gezagsdragers en ambtenaren. Tijd voor een parlementaire werkgroep om zich hierover te buigen en op basis van recent wetenschappelijk onderzoek en ervaringen in het buitenland een alternatieve strategie uit te werken!

Als alcohol- en drugscoach stel ik vast dat mijn cliënten uit angst verzwijgen tegen hun dokter dat ze, naast alcohol of medicatie, ook illegale drugs gebruiken. Dit houdt uiteraard ernstige risico’s in. Het reguleren van drugs i.p.v. te demoniseren zal ervoor zorgen dat mensen die problematisch drugs gebruiken meer open zullen communiceren over hun gebruik.

Als preventiewerker merk ik dat er nog heel wat misverstanden bestaan over het reguleren van drugs. Jarenlange foute communicatie over drugs hebben ertoe geleid dat mensen geloven dat er geen alternatief is voor de war on drugs. Maar als je gedurende 50 jaar probeert om een probleem op een bepaalde manier op te lossen en het werkt niet, dan is het niet meer dan logisch om na te denken over alternatieven. Drugs reguleren is volgens mij de beste manier om dit maatschappelijk fenomeen onder controle te krijgen.

Luc Rombaut, alcohol- en drugscoach

Andere berichten

Deel dit bericht!

There are no comments yet, add one below.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *