Illegale drugs zijn niet altijd de meest gevaarlijke

In 2009 werd de Britse neuropsychofarmacoloog David Nutt – een gerenomeerd expert op het gebied van roesmiddelen en hun effecten – reeds na een jaar onstlagen als voorzitter van de Advisory Council on the Misuse of Drugs, een adviesorgaan van de Briste overheid.

Nutt formuleerde aanbevelingen die gebaseerd waren op wetenschappelijke gegevens en waarnemingen, maar maakte blijkbaar de fout om adviezen te verlenen die politiek en maatschappelijk een gevoelige snaar raakten, voornamelijk bij de Britse regering.

Nutt had immers een comissie van experten samengesteld om de schadelijkheid van illegale én legale drugs te onderzoeken, op vlak van impact op de individuele gebruiker/consument als op de samenleving. De resultaten van dit studiewerk waren verassend: alcohol blijkt immers uit de bus te komen als de meest schadelijke drug, Vooral wanneer men kijkt naar ‘de schade die aan derden wordt toegebracht’. 

Wanneer het gaat over schade aan de persoon die gebruikt zelf, staat alcohol op de vierde plaats na heroïne, crack en methamfetamine maar bijvoorbeeld wel boven cocaïne. Daarnaast zijn andere middelen zoals ecstasy en LSD – die nochtans geclassificeerd zijn als de meest gevaarlijke substanties – minder schadelijk.

Hieruit blijkt dat het juridische verbod van verschillende middelen weinig te maken heeft met hun reële gevaren en niet strookt met wetenschappelijke gegevens. Daarom kunnen we ons de vraag stellen of het wel hout snijdt dat mensen er niet vrij voor kunnen kiezen om middelen te gebruiken die in principe minder schadelijk zijn dan de middelen die volgens de wet wél geconsumeerd mogen worden.

Lees meer

Nutt, D. J., King, L. A., et Phillips, L. D. (2010). Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis. The Lancet, 376(9752) : 1558-1565.

Andere berichten

Deel dit bericht!

There are no comments yet, add one below.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *