Zeg “nee” tegen de fiets!

Jongeren, als je niet sterk genoeg bent om “nee” te zeggen tegen de fiets, is het maar een kleine stap van fietsen, naar motorfietsen en dan krachtige auto’s. En eens je het krachtige gevoel van een auto geproeft hebt en het plezier van snelheid, dan kun je niet meer stoppen.  Denk maar niet dat je kan leren autorijden. Dat is gewoonweg onmogelijk!

Als je deze metafoor van de auto toepast op preventiestrategieën die uitsluitend gebaseerd zijn op de risico’s van bepaalde producten, dat merk je dat er iets niet klopt. Het is immers het gedrag van sommige gebruikers dat voor problemen zorgt voor henzelf en hun omgeving.

In het geval van de auto erkennen we de aangename kanten en de voordelen indien er correct mee wordt omgegaan. Ook de maatschappelijke waarde en de overgang naar de volwassen wereld die dit voor jongeren betekent. Daarnaast erkennen ook dat er maatregelen moeten worden genomen om verkeersongevallen en gevaarlijk rijden door sommige bestuurders te voorkomen.

Niet alle autogebruikers zijn foute mensen omdat er soms slechte producten, slechte wegen, slechte bewegwijzering bestaan en gevaarlijke chauffeurs rondrijden. We denken er niet aan om de auto te verbieden.

Dus waarom zouden we alle illegale drugsgebruikers als foute mensen bestempelen omdat er soms slechte producten en slechte informatie bestaan en omdat sommige mensen zichzelf en andere in gevaar brengen?

Meer weten

Les cahiers de Prospective jeunesse, Vol 2 – n°3 – 3e trim. 97 

Andere berichten

Deel dit bericht!

There are no comments yet, add one below.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *