Psychedelica, de nieuwe revolutie in de geestelijke gezondheidszorg

Foto : Goashape

In de afgelopen twintig jaar is het klinisch onderzoek naar het gebruik van psychedelica binnen de geestelijke gezondheidszorg snel geëvolueerd. Psychotherapie ondersteund door psychedelische middelen (bv.: psilocybine, MDMA, LSD) biedt veelbelovende resultaten voor de behandeling van psychiatrische aandoeningen en symptomen als depressie, angst, posttraumatische stressess, existentiële angst bij het , existentiële angst bij het levenseinde, maar ook bij

De geestelijke gezondheidszorg heeft zo’n revolutie hard nodig, aangezien de laatste grote doorbraak reeds dateert van de jaren tachtig met de opkomst van antidepressiva, waarvan bovendien de effectiviteit achteraf teleurstellend bleek.

Overal ter wereld hebben onderzoekers naar psychedelica steeds te maken gekregen met administratieve beproevingen om wettelijke beperkingen te omzeilen en de nodige vergunningen te verkrijgen.

 In België is er tot nu nog geen onderzoek uitgevoerd en ons land loopt op dit vlak ver achter. Belgische onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het bestuderen van deze thematiek moeten in ballingschap naar het buitenland (Engeland, Nederland,…) om hun studies te kunnen uitvoeren.

Het drugsverbod vormt een van de belangrijkste obstakels in het ontstaan ​​van deze cruciale medische doorbraak. ​

Meer weten

Andere berichten

Deel dit bericht!

There are no comments yet, add one below.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *