20 jaar geleden heeft Portugal alle vormen van druggebruik gedecriminaliseerd. De resultaten zijn indrukwekkend

Alle vormen van drugsgebruik decriminaliseren is geen krankzinnige gedachte. Toen Portugal in 2001 werd geconfronteerd met een heroïne-epidemie, die op zijn beurt leidde tot alarmerende hiv-besmettingen, waagde het land de sprong. Portugal legaliseerde drugs niet, maar bestrafte het gebruik en bezit van drugs voor persoonlijk gebruik niet langer. Tegelijkertijd werd het publieke gezondheidssysteem rond drugsgebruik drastisch hervormd: zowel harm reduction initiatieven als de drughulpverlening werden fors uitgebreid.

De veelbelovende resultaten van Portugal staan ​​in schril contrast met de ineffectiviteit van een algemeen drugsverbod. In een paar jaar tijd werd het aantal dodelijke overdoses gedeeld door 6 en is het aantal hiv-besmettingen bij mensen die drugs gebruiken met 70% gedaald. De maatschappelijke kosten van druggebruik (gezondheidszorg en justitie) en het aandeel drugsgerelateerde gevangenisstraffen zijn ook sterk gedaald.

Wereldwijd hebben meerdere landen, waaronder Costa Rica en Mexico, persoonlijk drugsgebruik reeds in verschillende mate gedecriminaliseerd. Meer recent hebben de inwoners van de Amerikaanse staat Oregon er duidelijk voor gestemd om diezelfde weg op te gaan. Canada zou normaal het volgende land zijn dat het repressieve pad verlaat om zo een ​​drugbeleid te voeren dat gebaseerd is op volksgezondheid en mensenrechten. ​

Meer weten

Andere berichten

Deel dit bericht!

There are no comments yet, add one below.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *