Politie overal, preventie nergens!

Er is een verontrustende bagatellisering van het gebruik van ordehandhaving om drugproblemen op scholen aan te pakken. Het is een symptoom van een samenleving die enkel aan repressie denkt als het over drugs gaat. Nochtans is dit een totaal inefficiënte aanpak.

Angst en bedreiging passen niet in een preventiebeleid ten aanzien van jongeren, en zijn totaal in strijd met het onderwijsproject. Het is tijd om uit te leggen, te discussiëren en een andere aanpak te zoeken.

Veel studenten, ouders, leerkrachten en opvoeders hebben vragen over het onevenredige karakter van politie-interventies: 

“Dit soort ideeën komt niet overeen met onze kijk op cannabis, het geeft geen antwoord op onze vragen. We praten er soms onderling over, maar het is niet het belangrijkste in ons leven. De omvangrijke en indrukwekkende inzet van de politie creëert echter het beeld dat drugs overal zijn. Dit is niet geloofwaardig, ik heb het gevoel dat dit de kloof tussen ons en de overheid vergroot. Een soort generatieconflict. Als de school op een gevangenis lijkt, hoe kunnen we dan geloven dat we zouden kunnen praten over onze problemen met onze leraren of opvoeders?” (Zara, scholier middelbaar onderwijs)

“Het is moeilijk om respect op te brengen voor de ordehandhavers of de schooldirectie. Repressie heeft immers voorrang op menselijke relaties. Jongeren worden gestigmatiseerd, beoordeeld alsof ze per definitie drugsverslaafden zijn. Cannabis circuleert onder de leerlingen, dat mogen we niet ontkennen. Er zijn mensen die af en toe gebruiken, anderen regelmatig. Maar de meesten gebruiken niet. Je zou er op school over moeten durven praten vooraleer je honden loslaat in de school. Ik heb het gevoel dat er een paniekreflex is over drugs, dus willen ze ons bang maken.” (Stéphane, ouder van een middelbare scholier)

Van de school mag verwacht worden dat zij de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de overdracht van objectieve kennis over drugs, dat wil zeggen vrij van morele oordelen.  Het zou ook niet in het hoofd van een directeur opkomen om de politie in te schakelen om  problematisch alcoholgebruik op zijn school aan te pakken, en ouders zouden dit niet pikken. Waarom dan wel bij andere drugs?

Meer weten

Andere berichten

Deel dit bericht!

There are no comments yet, add one below.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *