Een commissie van voormalige staatshoofden beveelt decriminalisering van drugsgebruik aan

GCDP logo

De Global Commission on Drug Policy (GCPD) werd in januari 2011 opgericht. Het brengt een groot aantal voormalige staatshoofden en premiers samen uit  Zuid-Amerika, Europa en Afrika, voormalige hoogwaardigheidsbekleders van de Verenigde Naties en diverse prestigieuze instellingen, evenals intellectuelen zoals Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa. Deze commissie telt niet minder dan vier Nobelprijswinnaars. 

De afgelopen tien jaar hebben deze persoonlijkheden gekeken naar het drugsprobleem in de wereld en rapporten en standpunten gepubliceerd die in schril contrast staan met het gevoerde beleid, met name in hun eigen land. Een paar citaten zijn genoeg om een idee te krijgen.

Het drugsbeleid moet gebaseerd zijn op overtuigend empirisch en wetenschappelijk bewijs. (…) Het drugsbeleid moet gebaseerd zijn op mensenrechten en volksgezondheid. (…) Politieke leiders en publieke figuren moeten de moed hebben om publiekelijk te zeggen wat velen van hen denken: de feiten tonen duidelijk aan dat repressieve strategieën het probleem van drugs niet oplossen, de “war on drugs” is gedoemd te mislukken.

Verslag 2011

“De Staten moeten een einde maken aan alle straffen – strafrechtelijk en administratief – voor persoonlijk bezit of gebruik van drugs en voor de teelt van drugs voor persoonlijk gebruik. Miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken drugs zonder anderen te schaden. Het bestraffen van personen die drugs gebruiken of bezitten is ineffectief en schadelijk en druist in tegen het beginsel van menselijke waardigheid en de rechtsstaat.

Verslag 2016

Meer weten

Andere berichten

Deel dit bericht!

There are no comments yet, add one below.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *