Beter voorkomen dan straffen!
Drugs verbieden werkt niet als preventie. De wet zegt “gebruik geen drugs” en creëert een vals idee over de “destructieve kracht van drugs”. Deze dogma’s maken het moeilijk om andere ideeën te aanvaarden, die gebaseerd zijn op de expertise van preventiewerkers en op de resultaten van 30 jaar wetenschappelijk onderzoek.
Volgens een studie van INSERM (Nationaal Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek, Frankrijk) is de meest effectieve aanpak voor het voorkomen, verminderen of stoppen van het gebruik van psychoactieve stoffen onder jongeren de ontwikkeling van psychosociale vaardigheden. Deze “levensvaardigheden”, zoals kritisch denken, het vermogen om “nee” te zeggen tegen de groep, emoties te beheren en uit te drukken,… helpen jongeren om te gaan met de problematische situaties die ze in het leven zullen tegenkomen (liefdesverdriet, relatieproblemen, moeilijkheden op school,…) en om keuzes te maken die goed zijn voor hun sociale, fysieke en mentale gezondheid.
Dit soort interventies is ook essentieel om de tijd tussen de eerste tekenen van mogelijke probleemgebruik en de aangepaste hulp te verkorten.
Voorkomen betekent ingrijpen voor er sprake is van problematisch gebruik. Volwassenen die in contact komen met jongeren in hun professionele omgeving, moeten dezelfde taal spreken en vooral:
- stoppen met drugs in te delen in goede en slechte drugs en enkel op heel specifieke drugs focussen;
- geïnteresseerd zijn in wat de positieve effecten zijn van deze drugs voor de mensen die ze gebruiken (plezier, verademing, sociale contacten…).
Preventie-interventies rond verslaving moeten gebaseerd zijn op basis van bewezen feiten.
Meer weten