“Waar zijn we als samenleving bang van?”

Waarom gunnen we bepaalde groepen in de samenleving niet de vrijheid die gepaard gaat met de regulering van roesmiddelen? Of zijn we persoonlijk beangstigd door de gedachtegang dat reguleren gepaard moet gaan met proberen? Hebben we schrik van de eventuele impact van een geestverruimend middel op ons eigen bestaan? Is angst een goede leidraad of baseren we ons in deze beter op rede en wetenschappelijk onderzoek?

Het geld voor de drugsoorlog gaat beter naar drugpreventie en -hulpverlening. Bovendien kunnen we, als we over roesmiddelen praten, het onderwerp geluk niet negeren. Een goede drugpreventie zit hem in het stimuleren van zelfkennis en grenzen stellen. Gelukkige burgers hebben geen middelen nodig, of weten er bewust en verantwoord mee om te springen. Middelenafhankelijkheid vindt niet zelden haar oorsprong in trauma of onderliggende psychiatrische problematiek.

Als 39-jarige doctor in de medische wetenschappen heb ik onderzoekservaring. Maar ik werkte ook als verpleegkundige in de ouderenzorg, psychiatrie, verslavingszorg en internationale noodhulp met Artsen Zonder Grenzen. Drie jaren was ik lid van Cannabis Social Club vzw Trekt Uw Plant (2014 – 2016), waarvan de laatste twee jaren als vrijwilliger, verantwoordelijk voor de medicinale afdeling, en de laatste negen maanden ook onbezoldigd bestuurslid.

Het onrecht dat de medicinale cannabisconsument in België kent, stimuleerde me tot actie. Ik pleitte als bestuurslid voor de wettelijke regulering van thuisteelt en Cannabis Social Clubs, en de bescherming van de medicinale consument.1,2 Ik hoopte via democratische weg een onrecht te bestrijden. Iets wat ik niet kon in de door honger en oorlog geteisterde gebieden waar ik voorheen werkte. Helaas draag ik nog steeds de juridische gevolgen van dat activisme.3

In 2016 kreeg ik op het drugscongres te Gent de bemoedigende woorden van toenmalig minister van justitie Koen Geens: “Goed bezig. Doe zo voort.” Ironisch genoeg liep op dat moment al een tijd lang een gerechtelijk onderzoek. Vandaag ben ik hoopvol met Vincent Van Quickenborne als minister van justitie. Hij maakte aan het begin van zijn politieke carrière zijn voorliefde voor cannabis duidelijk in de media.4 Nu zit hij eindelijk in de positie om de daad bij het woord te voegen.

Op het eeuwfeest van onze drugwetgeving wil ik onze politiek vragen om het criminaliseren te beëindigen van mensen die bewust kiezen voor een ander middel dan tabak of alcohol. Investeer de daardoor vrijkomende middelen in drugpreventie en -hulpverlening. Tegelijk hoop ik op de dag van deze honderdjarige verjaardag op een vrijspraak aan het Antwerpse Hof van Beroep in de rechtszaak tegen vzw Trekt Uw Plant.

Dr. Stefan Van der Mussele
Doctor in de medische wetenschappen
Ex-lid Cannabis Social Club vzw Trekt Uw Plant (2014 – 2016)

Meer weten

  1. https://www.cannabis-social-clubs.be/csc/IMG/pdf/2016_-_blauwdruk_tup_mambo-3.pdf
  2. https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/06/13/open-brief-beste-minister-reguleer-cannabis-in-belgie/
  3. https://www.standaard.be/cnt/dmf20210117_98001194
  4. https://www.demorgen.be/nieuws/vvq-mag-zijn-joint-alleen-rollen-in-de-senaat~b235a6ea/

Andere berichten

Deel dit bericht!

There are no comments yet, add one below.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *