“De drugwetgeving is verouderd en zorgt ervoor dat ik mijn tieners geen eerlijke preventieboodschappen kan geven.”

Ik ben een vader van 3 tieners en de gesprekken met mijn kinderen de voorbije jaren deden mij inzien dat het huidige drugbeleid niet werkt. Bij gesprekken over het thema drugs word ik steeds in de hoek gepraat. Ik leg uit hoe dat komt. Omdat ik wil voorkomen dat mijn kinderen ooit een boete krijgen of opgepakt worden, geef ik hen mee dat ze geen drugs mogen nemen. En met drugs bedoel ik dan wiet, cocaïne, XTC en dergelijke. Alle illegale middelen dus. Alcohol valt daar dus niet onder (hoewel dat duidelijk ook een drug is). Dat mogen ze wel.

Natuurlijk vragen ze dan waarom en dan blijkt mijn eerste argument te werken: die middelen zijn verboden en als je gepakt wordt, heb je grote problemen. Dat begrijpen ze en daar gaan ze volledig in mee. Maar dan wordt het moeilijker want dan volgt de vraag: “is alcohol dan minder gevaarlijk dan al die andere drugs?” of “waarom zijn die andere drugs verboden en alcohol niet”. En als je dan eerlijk antwoordt op die vragen is hun reactie: “dan is de wet toch verkeerd?”. Alcohol is inderdaad niet minder schadelijk dan bv wiet. Ze vertellen dan dat ze vrienden en vriendinnen zien die onder invloed van alcohol de gevaarlijkste toestanden meemaken of veroorzaken (ongelukken, vechtpartijen, overlast, …) en dat dat bij wiet minder het geval is. Naast het feit dat roken sowieso schadelijk is, kan ik alleen maar hetzelfde vaststellen. En omdat wiet verboden is, kan je als vader ook moeilijk eerlijk zijn en de positieve kanten van wiet benoemen. Positieve kanten die er zijn en die je bijvoorbeeld bij alcohol ook benoemt.

Het zijn dergelijke eerlijke gesprekken die ook een invloed hebben op kinderen en jongeren. Maar dat laat de wet niet toe want anders zet je hen mogelijks aan tot het plegen van een strafbaar feit. En dat is het laatste wat je als vader wil.

De drugwetgeving is verouderd en zorgt ervoor dat ik mijn tieners geen eerlijke preventieboodschappen kan geven. Hun enige reactie is: politiekers hebben geen flauw idee hoe de echte wereld eruit ziet, daarom is die wet zo dom. Want wiet kom je overal tegen.

Er is dringend nood aan een verstandig drugsbeleid.

Een vader van 3 kinderen, Sint-Niklaas

Andere berichten

Deel dit bericht!

There are no comments yet, add one below.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *