700 miljoen euro!

© AMC 2008 - Breaking Bad
© AMC 2008 – Breaking Bad

Alleen voor België, de Nationale Bank van België (NBB) schat de markt voor drugsgebruik in België op bijna 700 miljoen euro in 2019. Gezien de illegaliteit van deze economische sector is het werkelijke cijfer natuurlijk onbekend.

Als de Nationale Bank de moeite neemt om het bedrag van deze transacties te schatten, is dat omdat zij deze raming sinds 2014 opneemt in de jaarlijkse berekening van het Belgische bruto binnenlands product (bbp).  Volgens de NBB moeten de nationale rekeningen “de economische activiteit zo volledig mogelijk meten”. Deze schatting vertegenwoordigt dus de totale omzet van de maffia, dealers en tussenpersonen, evenals kleine producenten die doorverkopen om wat extra geld te verdienen. Tel daarbij ook de export, vooral van XTC, waarvan België een belangrijke producent is. Om alleen de toegevoegde waarde te behouden, wordt het importcijfer van het totaal afgetrokken. Het is duidelijk dat drugs (illegaal of niet) effectief een economische sectorvormen (bijna net als de andere) die ongeveer 0,3 procent van de economische activiteit uitmaakt

Deze schatting toont niet alleen aan dat de Staat veel geld misloopt, maar het is ook een reden tot bezorgdheid aangezien de ondergrondse economiesteeds meer verweven raakt met de reguliere economie. De kolossale winsten van drugshandel worden witgewassen en opnieuw geïnjecteerd in de normale economie zonder belastingen aan de Staat af te dragen.

Meer weten

Andere berichten

Deel dit bericht!

There are no comments yet, add one below.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *